Vissza a főoldalra  
 
 
 
   Keresés  
KüldetésünkGalériaSzavazás
Híreink
 
 
Csalás, összefonódás, kamuzás
Kipereltük az OLAF váci LED-es összefoglalóját
2018.08.26.
Durva tényeket közölt iratában az elhíresült váci közvilágítás korszerűsítés ügyében a projektet vizsgáló hatóság. Mint emlékezetes, a váci önkormányzat több mint fél milliárd forint uniós és városi közpénzt költött el LED lámpák felszerelésére. Az év elején még az Európai Csalás Elleni Hivataltól (OLAF) érkezett levélről megfogalmazott kérdésekre sem volt hajlandó válaszolni Fördős Attila polgármester, majd az általa eltitkolt dokumentumot júliusban egy bírósági kötelezésre már kénytelen volt kiadni. A Vácért Lokálpatrióta Egyesület elnöke, Ferjancsics László által kiperelt ominózus OLAF-os anyag az első, melyet a közvélemény teljes terjedelmében elolvashat.

Fördős polgármester aláírja az Elios szerződést

 

Az unió csalás elleni hivatala a váci közpénzköltés formáját vizsgálta, így azon dolgokkal, melyet a lokálpatrióták felderítettek a LED projekt kapcsán (kamu városvezetői ígéretek, titkosítások, büntetési kiadások, a főenergetikus lelépése, rendőrségi lefoglalás, stb.) az anyag nem foglalkozik: az kifejezetten az összefonódásokra, valamint a beszerzési és közbeszerzési gondokra koncentrál.

Nyomozás és a problémák

Egy, jórészt korrupciógyanús ügyletekkel foglalkozó és feltáró internetes portál tegnapi, speciálisan a váci projekttel foglalkozó cikkében csokorba szedi mindazokat a tényeket, melyek alapján nem csupán az OLAF kérdőjelezheti meg alapos indokkal a városunkban lebonyolított beruházás tisztaságát. (Emlékeztetőül: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda költségvetési csalás gyanúja miatt folytat nyomozást, ennek keretében a váci városházán iratokat foglaltak le.)

Mint azt az atlatszo.hu cikke a bevezetőben leírja, februári megkeresésükre a váci városvezetés egyetlen reagáló mondatra sem volt képes. Ám az általunk kiperelt dokumentumok alapján mégis világosan kivehetőnek vélik a projekt gyanús elemeit. Például:

• hogy az uniós pályázatot kezelő kormányzati szerv a beadás előtt pár nappal módosított jelentősen az egyik feltételen;

• hogy kiderült: a három beadott pályázatot ugyanaz az ember készítette;

• hogy — bár az előzetes műszaki vélemény ennél szűkebb időtartamúnak ítélte meg — a felszerelendő lámpák élettartamát felülbecsülték és a pályázati feltételekhez igazították;

• hogy a pályázat előkészítés, beadás és zárás projektelemeknél személyi és céges összefonódásokat mutat ki az OLAF-jelentés.

Mindezek fényében furcsa ma olvasni az Elios vezérigazgatójának azon szavait, melyeket a váci városházán mondott a LED-szerződés aláírásakor: „Egy nagyon nehéz pályázati környezetben sikerült ezt a mindenképpen előremutató projektet a megvalósítás küszöbére a városvezetésnek elvinnie.”

Az atlatszo.hu részletező cikkét itt lehet elérni: https://atlatszo.hu/2018/08/25/itt-a-vaci-olaf-jelentes-az-elios-ugyrol-az-unios-vizsgalat-eredmenye-a-birosag-szerint-is-nyilvanos/

A váci mobilgátban is nyomulnak

A csalás elleni hivatal anyagaiban szereplő cégek, illetve személy kezét az LED-projekt után sem engedte el a Fördős-éra, egyéb váci beruházások kapcsán többjük ismét előkerült. Ezen cégek, közreműködők között van olyan, mely a nagy váci LED-bizniszben ugyan nem vett részt, de több más, nagy váci pénzköltésben igen. Ilyen az Eupro Kft., mely a tervezett váci árvízvédelmi projektben kapott megbízást, valamint az Ész-Ker Kft., mely nélkül szinte nincs Vácon közbeszerzés. De, az OLAF által nevesített egyik személlyel a polgármester még idén januárban is aláírt egy szerződést.

A polgármesteri hallgatást csak a bíróság tudta megtörni

A Vácért Lokálpatrióta Egyesület önkormányzati képviselője szerint — mivel már tudta, hogy miket tartalmaz az OLAF váci anyaga — nem véletlen, hogy a polgármester nem tudatta az abban foglaltakat még a képviselőkkel sem. Ferjancsics László szerint az irat alapján a lényeg, hogy váci döntéshozók szó nélkül végig asszisztálták azt, hogy bizonyos cégek egymással összefonódva milliókat vihessenek el a váci kasszából. A képviselő emlékeztet rá, hogy a városházán és a holdingban hozták meg azokat a döntéseket, hogy kiket hívnak meg a közvilágítás korszerűsítéshez kapcsolódó munkák elvégzésére, vagy pályázatokra, illetve ők döntöttek a pályázatok tartalmáról. Szerinte árulkodó jel, hogy a polgármester nem élt ellenvetéssel az OLAF levelére, sőt, még válaszra sem méltatta.

A Vácért Lokálpatrióta Egyesület véleménye szerint Fördősék a korábbi, általuk kialakított meghívásos beszerzési és közbeszerzési gyakorlaton nem is akartak változtatni, amit jól mutat, hogy nem fogadták el a nyílt közbeszerzésekre vonatkozó képviselői javaslatot. Így más — százmilliós, vagy milliárdos — váci közpénzköltésnél a jövőben is előfordulhat az OLAF által leírt anomália. A lokálpatrióták szerint az országban tapasztalható korrupciós ügyeknek már Vácon is megágyaztak.

Mint már megírtuk, az Elios Zrt. számára roppant jól fialó közbeszerzést kiíró, és a céget (mint egyedüli pályázót) győztesként megnevező váci munkacsoport kormánypárti tagjai a következő képviselők voltak: Fördős Attila, Pető Tibor, dr. Manninger Péter és Balkovics Péter.

Vissza az előző oldalra
 
   
 
Figyelmébe ajánljuk
Repült Vác alpolgármestere – közel millióért, luxusban
Miután megszavazta az önköltséges utazást közpénzen, busines classon utazott Japánba Mokánszky Zoltán
Tovább...
Mely képviselők randalíroztak???
Nyílt levél a kormánypártiak részére
Tovább...
Kamu volt a váci híd ígérete
Még nőhet is a Gödöllői út terhelése
Tovább...
 
             
Kapcsolat | Felhasználási feltételek
A Vácért Lokálpatrióta Egyesület hivatalos honlapja. Minden jog fenntartva. Copyright © 2011