Vissza a főoldalra  
 
 
 
   Keresés  
KüldetésünkGalériaSzavazás
Híreink
 
 
Jogszabálysértő a szelektív szigetek működtetése
Vácon megszűnhetnek az áldatlan állapotok?
2019.01.10.
Bár a váci szemetescég a nagyobb lakossági felháborodást megelőzve lemondott azon, pár hónappal ezelőtti tervéről, hogy Vácott minden szelektív hulladékgyűjtő szigetet felszámoljon, a meglévők környékén azóta is áldatlan állapotok uralkodnak. A sorjázó panaszok nyomán a Vácért Lokálpatrióta Egyesület elnöke a területileg illetékes kormányszervhez fordult, vizsgálatot kérve a helyzet miatt. A válasz szerint a sorolt gondok valósak és ezeket a helyi hulladékgazdálkodási cégnek orvosolnia kell.

 

Ferjancsics László önkormányzati képviselő az egyesülethez érkezett észrevételeket a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához továbbította. Korábban ugyanő érte el, hogy — miután az önkormányzat évekig nem intézkedett — a közlekedési hatóság kötelezésére festettek újra sok útburkolati jelet Vácott. Tavaly ősztől pedig (az egyesület jelzésére hozott kormányhivatali figyelmeztetést követően, immár megfelelve a szerződésben rögzített feladatának) a helyi hulladékos cég is elszállítja a kötegelt gallyakat. A képviselő most jogszabályok előírásaira hivatkozva a gondok alapján vélelmezte, hogy városunkban több helyen nem teljesülnek a szelektívhulladék gyűjtésére érvényes kormányrendelet előírásai.

Az általa mellékelt helyszíni fotókon jól látható, hogy nincs, vagy nem olvasható a gyűjtőedényeken jelzés, illetve felirat, valamint sok edénynek egyáltalán nincs fedele, vagy azok olyan mértékben rongálódtak (használódtak) el, hogy nem biztosítható a zárhatóság vagy a mechanikai védelem. A közel tucatnyi érintett sziget nagy része Alsóvárosban található, de több ilyen van a város további területein is.

Nem tarják be a jogszabályokat

Az illetékes hatóság a vizsgálata során megállapította: a hiányosságok fennállnak. Sőt, a zárhatatlanság és a mennyiség miatt helyenként nagymértékben a tárolókon kívül is felhalmozódik a hulladék, a talajra ömlik. Ezért felszólították a szolgáltató Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft-t „…a hulladékgyűjtő szigeten végzett gyűjtésére vonatkozó jogszabályok és a területileg illetékes elsőfokú környezetvédelmi hatóság által kiadott engedélyben foglaltak betartására, a jogsértő állapot megszüntetésére.”, melyre február 6-ig kaptak határidőt. Az ígéret szerint a határidőt követően ismételt vizsgálatra kerül majd sor.

„Őszintén remélem, hogy a hatósági felszólításnak a Zöld Híd társulás alvállalkozójaként működő váci cég maradéktalanul eleget tesz. Ezzel legalább a rengeteg jogos panaszra okot adó egyik váci szemetes probléma enyhülni fog. Ami talán segíti majd a társulás új elnökének - aki, mint ismert, egyúttal Vác polgármestere is — munkáját. Ugyanakkor kérem a váciakat, hogy panaszaikkal a továbbiakban is forduljanak bizalommal egyesületünkhöz. Erőnkhöz, lehetőségeinkhez képest mindent megteszünk, hogy egy élhetőbb, komfortosabb város legyen Vác.” — mondta a megkeresésére küldött válasz kapcsán Ferjancsics László önkormányzati képviselő, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület elnöke.

Vissza az előző oldalra
 
   
 
Figyelmébe ajánljuk
Repült Vác alpolgármestere – közel millióért, luxusban
Miután megszavazta az önköltséges utazást közpénzen, busines classon utazott Japánba Mokánszky Zoltán
Tovább...
Mely képviselők randalíroztak???
Nyílt levél a kormánypártiak részére
Tovább...
Kamu volt a váci híd ígérete
Még nőhet is a Gödöllői út terhelése
Tovább...
 
             
Kapcsolat | Felhasználási feltételek
A Vácért Lokálpatrióta Egyesület hivatalos honlapja. Minden jog fenntartva. Copyright © 2011